Rüyada görülen yaş üzüm en güzel bir rızıktır. Aynı zamanda topluca gelecek olan bol bir rızık olup, tam çağında yaş üzüm, dünyanın ucuzluğuna, geçim bolluğuna, , mevsimi dışında görülen üzüm, vaktinden önce erişilecek hayra delalet ettiğinden güzel bir rüya olarak yorumlanır.
Mevsimsiz görülen yaş üzüm, O kimsenin zaman zaman hayra kavuşacağına işaret eder.
Rüyada bir salkım üzümü yerden kaldırmak veya almak, bir kadın tarafından topluca mala erişmeğe işaret olup, siyah üzüm, devam ve bekası olmayan rızka; vaktinde görülen siyah üzüm, sıkıntı ve tasaya, mevsiminde bulunmayan siyah üzüm, hastalığa işarettir.

Bir başka rivayete göre de:

Eğer üzüm askıda olursa, şiddetli korkuya işarettir. Yere düşmüş üzümü kaldırmak az bir menfaattir.
Üzümün beyazı gündüze, siyahı geceye delalet eder.
Yerden üzüm alıp çekirdeğini çıkararak üzümünü yere atmak: Eşiyle kavga etmesine; velhasıl üzüm: Güzel ve helal rızka, ülfet ve sevgiye işaret sayılır siyah üzüm sıkıntı; tasa ve hastalığa, beyaz üzüm; hayır ve şifaya işarettir.
Vaktinde beyaz üzüm yediğini görmek nimet, menfaat ve umduğu şeyin ele geçeceğine işarettir. Kırmızı üzüm de böyle yorumlanır. Rüyada çavuş üzümü yemek zorlukla ele geçecek mala delalet eder.
Bir asmadan koruk topladığını görmek rızık için yaptığı bütün çabalarının boşa geçeceğine; asmada salkım halinde siyah üzümler görmek, vaktinin dışında ise, şiddetli yağmura vaktinde ise nimete delalet eder.
Bir salkım yeşil üzüm yediğini gören, bir mal alacaktır. Bir salkım tatlı siyah üzüm ev eşyasıdır. Rüyasında üzümleri bir yere serip kurutan biri, yaşlılığında da darlık çekmeyecek, hatta zengin olacaktır.
Bazı tabirciler üzümün azında da çoğunda da üzüntü ve keder vardır, dediler.
Rüyada üzüm görmek veya üzüm yemek, hayallerinizi gerçekleştireceğiniz anlamına gelir.
Mevsiminde üzüm mal, paradır. Eğer üzüm ekşi ise kısmete haram karışmış demektir.
Bir bağdan kendi eli ile üzüm topladığını görmek, hayatta bütün isteklerini elde edeceğine; üzüm sıkıp suyunu çıkardığını görmek, borçları varsa kurtulacağına; hastası varsa şifa bulacağına delildir. Üzüm suyu içmek ise uzun bir ömre işarettir. 
Ne renkte olursa olsun, kuru üzüm hayır ve bereket işaretidir.